فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش نامه زنان
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 38، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/02/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • آمنه بختیاری، امیرمسعود امیر مظاهری*، بهاره نصیری صفحات 3-38

    دیجیتالی شدن به سبک ایرانی و در چارچوب بستر فرهنگ معاصر ایران ویژگی های خاص خود را خواهد داشت که ممکن است چالش های فردی، اجتماعی، کارکردی ،ساختاری، احساسی ، عاطفی و زیبایی شناسی را به وجود آورد (فاضلی، 1385).این پژوهش با هدف ارایه مدل مطلوب و چشم انداز آتی تغییرات سبک زندگی خانواده با ورود فناوریهای نوین ارتباطی درشهر تهران (از دیدگاه خبرگان) انجام گرفت. روش تحقیق کیفی (سناریونویسی)،جامعه آماری 29 نفر از اساتید متخصص در زمینه موضوع پژوهش با نمونه گیری غیر احتمالی از نوع هدفمندو ابزار گردآوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه است. روایی ابزار اندازه گیری روش زاویه بندی، تجزیه و تحلیل اطلاعات در دو سطح توصیفی و استنباطی انجام شده است..نتایج نشان دهنده 6 تم اصلی:دوره های ارتباطی در ایران،برخورد با تکنولوژی ارتباطی در ایران،روابط و مناسبات درون خانواده،پیکره بندی نوین خانواده،تعامل خانواده با رسانه و همسریابی است که بر اساس اهمیت آنهااز نگاه خبرگان،4 سناریوی خانواده التقاطی رسانه ای، خانواده پایدار رسانه ای، خانواده ناپایدار رسانه ای و خانواده آشفته رسانه ای تدوین، سپس ویژگی های مشترک سناریوها استخراج و با سنجش آماری،ویژگی های اصلی هر سناریو تدوین گردید.نتایج مدل ساختاری نشان داد که خبرگان به سناریو2 (خانواده پایداررسانه ای) تاکید کرده اند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، خانواده، فناوریهای نوین ارتباطی، آینده پژوهی
  • علی اکبر تاج مزینانی*، مریم ابراهیمی صفحات 41-72

    هدف این مقاله شناسایی رویکردهای جنسیتی حاکم بر مجموعه سیاست های آموزش عمومی و عالی بعد از انقلاب اسلامی با استفاده ازرویکرد تحلیل جنسیتی و روش تحلیل محتوای کیفی است. نتایج مطالعه نشان می دهد که رویکردهای جنسیتی مختلفی در حوزه آموزش از رویکرد تفاوت محور و دوست دار خانواده تا رویکرد تشابه در قدرت بخشی و به عبارتی رویکرد جنسیتی دوست دار زنان در سیاست ها قابل شناسایی است. در سیاست گذاری آموزش عمومی جریان رویکردها از تمایز حداکثر به تشابه حداکثری و تمایز کمتر تحت تاثیر گفتمان حاکم بر جامعه و برآیند آن در گفتمان حاکم بر سیاست گذاری بوده است. اما در حوزه آموزش عالی به سبب ارتباط آن با اشتغال و تقسیم بندی های تمایز محور جنسیتی این حوزه، رویکرد جنسیتی بر مدیریت جنسیتی فضای آموزشی مبتنی بوده است، اما این رویکرد نیز تحت تاثیر تحولات گفتمان حاکم بر جامعه تعدیل یافته است.

    کلیدواژگان: تحلیل جنسیتی، سیاست گذاری آموزشی، گفتمان های جنسیتی، آموزش عمومی، آموزش عالی
  • شهاب شهیدانی*، مهشید سادات اصلاحی، متین سادات اصلاحی صفحات 75-103
    روسپیگری پدیدهای رایج در جوامع بشری بوده و تاریخ ایران دوره عصر صفوی نیز از این امر مستثنی نبوده است. منع و محدودیت درباره این ناهنجاری اخلاقی باعث شده است که همه ابعاد تاریخی این پدیده اجتماعی کمتر ثبت و ضبط شود. با اینحال گذشته از اطلاعات پراکنده در تاریخنگاری عصر صفوی، بیشتر گزارشهای مربوط به روسپیان، در سفرنامه های اروپاییان ارایه شده است. اما این نوع اطلاعات نیز گزارش های هیجانی و اخلاقی از این رفتار اجتماعی است. هدف این مقاله با عطف به موارد گفته شده، بررسی حیات اجتماعی روسپیان در عصر صفوی است. لذا در این پژوهش جایگاه و منزلت روسپیان، توجه به رفتارهای اجتماعی و نوع برخورد شاهان و سلاطین و آحاد جامعه با این گروه، مسایل اقتصادی و مشاغل و حرفه های مرتبط با آنها، اماکن روسپیان و حتی بیماری های آنها را مورد توجه قرار گرفته است. یافته های پژوهش غلبه نگاه مردسالارانه درباره تعریف روسپیگری و حدود و ثغور آن و نیز کارکرد اقتصادی روسپیان در نوع شخصی و دولتی را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: روسپیگری، زنان، جنسیت، جامعه شناسی تاریخی، صفویه
  • اسماعیل شیرعلی* صفحات 107-136

    این تحقیق با هدف فهم و تفسیر زنان از خشونت خانوادگی و ابعاد چندگانه آن با روش کیفی و رویکرد پدیدارشناسی تفسیری، با ابزار مصاحبه عمیق صورت گرفت. جامعه آماری این تحقیق کلیه زنان مراجعه کننده به دادگاه خانواده مجتمع قضایی شهید باهنر تهران بودند که با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب و پس از مصاحبه با 25 تن از زنان مورد خشونت واقع شده داده ها به اشباع رسید. نتایج تحقیق نشان داد؛ از دیدگاه زنان مورد تحقیق خشونت در سه نوع بر علیه آنان اعمال شده است؛ خشونت فیزیکی، خشونت نهادی/قانونی و خشونت اقتصادی. در خشونت فیزیکی عامل خشونت که عمدتا شوهران بودند با واردکردن ضربه یا پرتاب چیزی موجب آسیب و جراحات بدنی به زنان مورد تحقیق شده بودند. در خشونت نهادی یا قانونی قانون گذار برخی از حقوق زنان را حذف و از لحاظ قانونی نوعی خشونت حقوقی اعمال می گردد. در خشونت اقتصادی نیز به عنوان سومین نوع خشونت به عدم تصمیم گیری زنان یا اجازه زنان در مشارکت در اموراقتصادی و حق دخل و تصرف در اموال گفته می شود.

    کلیدواژگان: خشونت خانوادگی، زنان، خشونت فیزیکی، خشونت اقتصادی، خشونت قانونی
  • میمنت عابدینی بلترک*، مصطفی عزیزی شمامی، مهدی مهری صفحات 139-160
    در سال های اخیر، حضور زنان در اجتماع و محیط های کاری افزایش یافته است. با وجود این، روند ارتقای زنان به سطوح بالای مدیریتی با پیشرفت های تحصیلی آن ها هم خوانی ندارد و حضور زنان در سطوح عالی مدیریتی در بیشتر کشورها، بخصوص ایران، به دلیل موانع متعدد، ناچیز و کمرنگ است. هدف از این مطالعه بررسی موانع ارتقای زنان در پست های مدیریتی از دیدگاه معلمان زن شهرستان قایمشهر می باشد. از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش جمع آوری داده ها توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش، کلیه ی معلمان زن شهرستان قایمشهر بوده که تعدادشان 1930 نفر می باشند. برای انتخاب نمونه از فرمول کوکران جامعه محدود به شیوه نمونه گیری تصادفی خوشه ای تعداد 320 نفر انتخاب شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از از آزمون T تک نمونه ای و آزمون فریدمن برای رتبه بندی متغیرهای پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS استفاده گردید. نتایج نشان داد که کلیشه ی جنسیتی، تبعیض جنسیتی، تضاد بین کار و خانواده، تضاد بین فرهنگ و خانواده، عدم حمایت مدیران و کارکنان، عدم حمایت خانواده، غلبه فرهنگ مردسالار، هنجارهای مبتنی بر سنت گرایی و وجود سقف شیشه ای جزو موانع ارتقای زنان به پست های مدیریتی می باشد.
    کلیدواژگان: موانع زنان، ارتقای زنان، پست های مدیریتی، معلمان، نظام آموزشی
  • موسی عنبری*، مریم فکری صفحات 163-193
    مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیرات نوسازی بر الگوی تقسیم نقش های جنسیتی انجام شده است. روش پژوهش، پیمایشی و متکی بر حجم نمونه 227 نفری از افراد دو روستای آزاربن علیا و سفلی از توابع شهرستان املش است. در پژوهش حاضر، الگوی تقسیم نقش‎های جنسیتی، با پنج شاخص بررسی شد وانتظار می‎رفت افرادی که سنین بالاتری داشته ، به برابری جنسیتی در تقسیم نقش ها کمتر گرایش داشته باشند و برعکس. اما یافته های پژوهش نشان داد الگوی تقسیم نقش‎ها، در گروه‎های سنی مختلف، مشابه یکدیگر است.در بررسی رابطه الگوی نقش های جنسیتی با جنسیت افراد، پاسخگویان با جنسیت متفاوت به مساوات طلبی در تقسیم کار معتقد بوده اند. همچنین افراد با پایگاه اقتصادی و اجتماعی بالاتر ، نگرش‎های برابری ‎طلبانه‎تری نسبت به افراد در پایگاه پایین‎تر، داشته اند. در این پژوهش، نوسازی در قالب چهار بعد (فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی) سنجیده شد، نتایج نشان داد، نوسازی موجب تغییراتی در الگوی سنتی تقسیم نقش‎های جنسیتی گردیده و با تاثیرپذیری افراد از عناصر مدرن، نگرش‎های جنسیتی در تقسیم نقش‎ها کاهش یافته و تقسیم نقش‎های خانگی و اجتماعی، بسوی تساوی طلبی در حال تغییر است.
    کلیدواژگان: جنسیت، نقش‎های جنسیتی، الگوی نقش، زنانگی، مردانگی، نوسازی
  • صدیقه کیانی سلمی*، محسن شاطریان، طاهره یوسفی فر، زهرا امجدی صفحات 197-227

    همه گیرشدن اینترنت و قابلیت دسترسی آن در خانه ها، موجب ورود بیش از پیش زنان خانه دار به دنیای مجازی شده است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر شبکه های اجتماعی بر نحوه گذران اوقات فراغت زنان خانه-دار24تا 45 سال شهر قم انجام شده است. جمع آوری اطلاعات با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته در نمونه ای 400 نفره از زنان مراجعه کننده به سالن های آرایشی، مراکز خرید و باشگاه ها صورت گرفته است. آزمون های آماری مورد استفاده آزمون تی، ضریب همبستگی پیرسون، معادله رگرسیون در نرم افزار SPSS و AMOS برای مدلسازی معادلات ساختاری است. سطح معناداری 000/0 در آزمون تی برای مجموع متغیرهای مورد بررسی شاهدی بر استفاده زنان خانه دار شهر قم از فضای مجازی است. نتایج حاصل از مدلسازی معادلات ساختاری بیشترین نوع استفاده از فضای مجازی را با بار عاملی 92/0 برای فروش محصولات خانگی مشخص کرده است. بار عاملی 60/0 برای دوست یابی و بار عاملی 34/0 برای کسب آگاهی این دو شاخص را در رتبه های دوم و سوم بالاترین نوع استفاده از فضای مجازی قرار داده است. در معادله ی رگرسیون متغیر مصرف-گرایی، مدگرایی، مدیریت بدن، ایجاد روابط، توانسته متغیر اوقات فراغت را پیش بینی کند. باتوجه به مقدار بتا، مدیریت بدن با مقدار477/0 بیشترین میزان قدرت پیش بینی را در معادله داشته است.

    کلیدواژگان: اوقات فراغت، شبکه های اجتماعی، زنان خانه دار، آسیب شناسی
  • جواد گرجامی*، علی عباس علیزاده صفحات 231-257

    نوشتار زنانه کنش زبانی نظام مندی است که با کاربست پربسامد نشانه های زنانگی و بدنبال آن تشخص بخشیدن به صدای زنانه تحقق می یابد تا با تهی کردن [تک] صدایی مردانه در متن، الگویی زنانه از نوشتار ارایه دهد. نشانه های زنانه، مجموعه ای از ساخت های زبانی است که انگاره های زنانگی را به مخاطب انتقال می دهد. این پژوهش فرآیند تهی شده گی صدای مردانه را به واسطه کاربست نشانه های زنانه در دو رمان «پرنده من» و «دختران ریاض» می باشد. نتایج پژوهش گویای آنست که هر دو رمان به واسطه کاربست پربسامد نشانه های زنانگی در هر کدام دارای صدایی زنانه اند و هر دو نویسنده در نحوه بکارگیری این نشانه ها در داستان هایشان تجربه متفاوتی داشته اند؛ بدین ترتیب که در رمان «دختران ریاض» و در میان 248 مورد نشانه زنانه حاضر در داستان، رنگ واژه های خاص زنانه با 70 بار فراوانی، بیشترین بسامد را دارد. در سویی دیگر؛ در رمان «پرنده من» و در میان 258 مورد نشانه زنانه حاضر در داستان، اسامی خاص زنانه با 124 بار فراوانی، بیشترین بسامد را دارد.

    کلیدواژگان: نوشتار زنانه، نشانه های زنانه، «پرنده من»، «دختران ریاض»
  • سودابه مهری*، جمال الدین سهیلی، حسین ذبیحی صفحات 261-295

    هویت اجتماعی، فرهنگی و تا حدودی هویت اقتصادی افراد در جامعه، بوسیله جنسیت تعیین می شود. و عوامل متعددی مانند باورهای فرهنگی، ساختار خانواده، ارزش ها و... در تعیین این هویت نقش تعیین کننده دارند. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر سبک زندگی مردم اشرافی دوران قاجار بر روابط فضایی خانه های محل سکونت شان در تقسیم بندی و تفکیک عرصه های عمومی از عرصه های خصوصی مورد استفاده زنان می باشد. مطالعات پژوهش بصورت میدانی وکتابخانه ای است و با استفاده از نرم افزار نحو فضا مورد تحلیل قرار گرفتند. مولفه های کلی سبک زندگی به مولفه های جزیی شامل روابط اجتماعی، ساختار خانواده، معیشت و اقتصاد، شغل و هویت اجتماعی دسته بندی شده است و تاثیر هر کدام از این مولفه ها بر تفکیک عرصه های خصوصی زنانه مورد مطالعه قرار گرفت.و این نتیجه حاصل شده است که تعداد فضاهای خصوصی و نحوه قرار گیری آنها، و همچنین ارتباط آنها با عرصه های عمومی موجود در خانه، متاثر از سبک زندگی و ساختار خانواده و تعداد زنان ساکن است.و تعداد عرصه های خصوصی زنانه در هر سه دوره قاجار متفاوت از یکدیگر می باشند، و فضاهای جدیدی بعنوان فضاهای واسط (جداکننده) در این خانه ها شکل گرفته اند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، روابط فضایی، خانه اشرافی، قاجار، عرصه خصوصی، زنان
  • سیده راضیه یاسینی* صفحات 299-324
    پوشاک زنان ایرانی، نمودی از فرهنگ ایران است که متناسب با تغییرات گفتمانی در میدان قدرت حکومت های مختلف، تطور یافته است. از دوره های مهم تاریخی برای مطالعه در چگونگی تاثیر نهاد قدرت بر پوشاک زنان، دوره صفویه با تغییر مذهب و تثبیت تشیع، و در پی آن دوره های افشاریه و زندیه است. این مقاله با روش تحلیل گفتمان به این سوال پاسخ می دهد که زیبایی شناسی پوشاک زنان ایرانی، چگونه از نهاد قدرت تاثیر پذیرفته است؟ نتایج نشان داد که میزان پوشش زنان در اجتماع، به شدت تحت تاثیر رویکرد دینی سیاسی بوده اما نهاد قدرت در زیبایی شناسی ساختار پوشاک، تاثیر قابل اعتنایی نداشته است. از سوی دیگر، تقیدات مذهبی گفتمان حاکم، سیاست هایی را برای تمایزبخشی روا می داشته که به تغییراتی در نوع و حدود پوشش زنان اقلیت های دینی منجر گردید. نهاد قدرت همچنین در اثر تعاملات تجاری- فرهنگی خارجی با ممالک اروپایی نیز تاثیرات مهمی بر زیبایی شناسی پوشاک زنان باقی گذاشت.
    کلیدواژگان: پوشاک، دین، گفتمان، صفویه، افشار، زند
|
  • AMENEH BAKHTIARI, AmirMasoud Amirmazaheri *, Bahareh Nasiri Pages 3-38

    Digitization in the Iranian style and in the context of contemporary Iranian culture will have its own characteristics that may create individual, social, functional, structural, emotional, emotional and aesthetic challenges. This study aimed to provide a desirable model and future perspective of family lifestyle changes with the introduction of new communication technologies in Tehran. Qualitative research method (scenario writing), the statistical population of 29 professors specializing in the field of research Non-probability sampling is a purposeful type and the data collection tool is a semi-structured interview and a questionnaire. Validity of measuring instruments Angulation method, information analysis has been performed at both descriptive and inferential levels. The results show 6 main themes: communication courses in Iran, dealing with communication technology in Iran, relationships and relationships within the family, The new family configuration is the family interaction with the media and matrimony. Based on their importance from the point of view of experts, 4 scenarios of eclectic media family, stable media family, Unstable media family and media turbulent family formulate, then extract common features of scenarios And by statistical assessment, the main features of each scenario were developed. The results of the structural model showed that the experts emphasized Scenario 2

    Keywords: lifestyle, family, new communication technologies, futures studies
  • AliAkbar Tajmazinani *, Maryam Ebrahimi Pages 41-72

    This paper aims to explore the dominant gender discourses in education policies after Islamic Revolution of Iran using a gender analysis approach and qualitative content analysis method. The results shows that, different gender approaches in the field of education can be identified from the difference-oriented and family-friendly approach to the similarity approach in empowerment, or the gender-friendly approach of women in politics. In public education policies and under the influence of the prevailing discourse in society, policies have shifted from a maximum differentiation approach to a maximum similarity. But in higher education, due to the relationship between education and employment, gender management of disciplines has been done, But this approach has also been modified by the prevailing discourse in society.

    Keywords: Gender Analysis, Educational Policy, Gender Discourses, General Education, Higher Education
  • Shahab Shahidani *, Mahshid Sadat Eslahi, Matin Sadat Eslahi Pages 75-103
    Prostitution has been a common phenomenon in human societies and the history of iran during the safavid era he was no exception. Limitations on moral abnormalities has made all the historical dimensions of this less social phenomenon to be recorded. However beyond the scattered information in the safavid historiography, most prostitute reports, presented in European travelogues. But that kind of information as well there are emotional and ethical reports of this social behavior. The purpose of this article is to make the following points, investigating the social life of prostitutes in the safavid ere. So the status of the prostitutes, pey attention to social behaviors and the kind of attitude of kings and kings and members of society with this group economic issues and related occupations and occupation, whores and even places their diseases have been taken into consideration. The findings of the study overcome the patriarchal view about the definition of prostitution and its limits it also shows the economic function of prostitutes in both the personal and the state.
    Keywords: prostitution, women, cinsiyet, Historical sociology, safavieh
  • Esmaeil Shirali * Pages 107-136

    The aim of this study was to understand and interpret women's domestic violence and its multiple dimensions with a qualitative method and interpretive phenomenological approach, using in-depth interview tools. The statistical population of this study was all "women referring to the family court" of Shahid Bahonar Judicial Complex in Tehran who were selected using purposive sampling and after interviewing 25 women who were abused. Saturation arrived. The research results showed; From the perspective of the women surveyed, violence has been used against them in three ways; Physical violence, institutional / legal violence and economic violence. In physical violence, the perpetrators, most of whom were husbands, inflicted bodily harm on the women under investigation by hitting or throwing something. In institutional or legal violence, the legislature eliminates some of women's rights and legally uses some form of legal violence. In economic violence, the third type of violence is the lack of decision-making by women or the permission of women to participate in economic affairs and the right to encroach on property.

    Keywords: Domestic Violence, women, physical violence, Economic Violence, Legal Violence
  • Maymanat Abedini *, Mostafa Azizi Shomami, Mehdi Mehri Pages 139-160
    In recent years, the presence of women in the community and working environments has increased. However, the process of promoting women to high levels of management is inconsistent with their academic achievement, and the presence of women at high levels of management in most countries, especially Iran, due to numerous barriers, is negligible. The aim of this study was to examine the obstacles to women's promotion in managerial positions from the viewpoint of Ms. Ghaemshahr's teachers. In terms of target, the data collection method is descriptive-survey. The statistical population of the study was all teachers of the city of Qaemshahr city who have 1930 people. To select a sample, the Cochran formula of the limited society was selected by Cluster random sampling. 320 individuals were selected. To analyze the data was used to T-test and Friedman test for ranking the variables of the research using SPSS software. The results showed that stereotypes of gender, gender discrimination, conflict between work and family, conflicts between culture and family, lack of manager and staffs support, lack of family support, The dominance of patriarchal culture, traditionalist norms and the presence of glass ceilings are obstacles to women's promotion to managerial positions
    Keywords: Women Barriers, Women promotion, Management posts, Teachers, Educational System
  • Musa Anbari *, Maryam Fekri Pages 163-193
    The present study was conducted with the purpose of investigating the effects of modernizationon the Division Pattern of Gender Roles.Survey Research Method is used for this study and it is based on a sample including 227 individuals and they are living in two suburbs of Amlash city which are Azarbon Alia and Azarbon Sofla. The division pattern of gender roles has been investigated using five parameters. It was expected that older people are less tended to accept gender equality in division of roles. But, the study indicated that division pattern of roles is the same among different age groups.In investigating the relationship between pattern of gender roles and individuals’ gender, the respondents whose gender were different, believed in gender equality in division of labour. Also, people with higher socioeconomic status believed in egalitarianism more than people with lower socioeconomic status. In this study, modernization has been evaluated from four dimensions (cultural, social, economic, and political); the study indicated that modernization has changed the traditional division pattern of gender roles, and with people influenced by modern elements, gender attitudes against division of roles has been decreased, and also division of household and social roles are changing toward gender equality.
    Keywords: Gender, gender roles, Roles’ patterns, femininity, masculinity, modernization
  • Sedigheh Kiani Salmi *, Mohsen Shaterian, Tahereh Yoosefifar, Zahra Amjadi Pages 197-227

    The virtual space of social networks as a modern arena for entertainment could be a new frontier in shaping people's values and identity ahead. The pervasiveness of the Internet and the availability in the houses, caused new guests arrive to this world whic link the real world more than ever to his virtual rival T.his powerful and new guests are "housewives".The method sample survey of women 24 to 45 years of Qom, was elected KhanhDar. S•hmyhAy sampling and collected data from questionnaires the researcher was used. Pearson's test between the variables in this study variables MsrfGrayy, fashion, body management, build relationships, leisure TvansthAnd variable predicted the greatest impact on DashthAnd. Among the variables included in the regression variable Marlh MsrfGrayy, fashion, body management, build relationships, variable able to predict the time and stay in the equation and variable information, revenue is removed from the equation. According to the management body with the Beta 477/0 has the highest predictive power of the equation. Due to the use of different social networks so that women KhanhDar the foregoing, the devoted most of his spare time to this location.

    Keywords: Leisure Time, Housewives, social networks
  • Javad Garjami *, Ali Abbasalizadeh Pages 231-257

    Feminine writing is a systematic linguistic action that realized just through the frequent application of feminine signs and subsequently to the recognition of the feminine voice in order to provide a feminine pattern of writing by emptying the [single] masculine voice in the text. Feminine signs are a set of linguistic constructs that convey the ideas of femininity to the audience. Current research attempts to study the process of depletion of the masculine voice with descriptive-analytic approach through the application of feminine signs in Persian and Arabic stories. Case Study are novels of “Riyadh Girls” by Raja Abdollah Alsane’ and “My Bird” by Fariba Vafi. The results of the study suggest that both novels have a feminine voice in the high frequency application of feminine signs, and both authors have had different experiences in applying their signs to their stories; so that in the novel "Girls of Riyadh" among the 248 female signs included in the story, the particular female colored word are more frequent with 70 times application. On the other hand, in the novel "My Bird" among the 258 female signs included in the story, the particular female specific names are more frequent with 124 times application.

    Keywords: feminine writing, Feminine signs, “My Bird”, “Riyadh Girls”
  • Soodabeh Mehri *, Jamaleddin Soheili, Hossein Zabihi Pages 261-295

    The social, cultural, and to some extent the economic identity of individuals in society is determined by gender. And many factors such as cultural beliefs, family structure, values, etc. play a decisive role in determining this identity. From the researchers' point of view, lifestyle is categorized into three general social, economic, and cultural components. The purpose of this study is to investigate the effectiveness of lifestyle of aristocratic people of architecture in the Qajar period on the spatial relationships of the houses where they live in the division of public areas from private areas used by women. Research resources are based on field and library studies. These resources are available in two categories: documentary and oral. And after examining the spatial arrangement of the selected houses, by drawing the diagrams by the space syntax software, they are analyzed. And the result is that the number of private spaces and how they are located is directly related to the lifestyle and structure of the family and the number of women living in the house. And the number of private women's fields and the number of separating intermediate elements in each period of Qajar is different from other periods.

    Keywords: Life style, Spatial relationships, Aristocratic house, Qajar, Private arena, women
  • Seyedeh Razieh Yasini * Pages 299-324
    Iranian women dress is a presentation of Iranian culture which has evolved according to discursive changes in the power fields of different states. The period of Safavid dynasty, is a important period in Iran history to study the effect of power institution on the aesthetic of Iranian women because of religion change to Shia. Following Safavid, Zand and Afshar are important periods too. This paper by applying discourse analysis, is answering to this question: how the power institution has affected the aesthetic of Iranian women? The results show that the women public clothing was deeply influenced by political- religious approach but the power institution has little influenced the aesthetic of dress structure. On another hand, religious interests of dominant discourse enforced policies to distinguish some social groups which led to changes in the type and extent of dress worn by women affiliated to religious minorities. The power institution influenced the aesthetic of Iranian women through cultural- commercial interactions with European countries too.
    Keywords: Clothes, Religion, Discourse, SAFAVID, Afshar, Zand